top of page

טיפול זוגי מתחיל בראש: איך לשלוט בדיאלוג הפנימי ולשפר את התקשורת

בזוגיות, אנחנו יודעים שהמילים שאנו בוחרים יכולות לשנות את אופי השיחה, אך האם עצרנו לחשוב על המחשבות שמקדימות את אותן מילים? פעמים רבות, עוד לפני שאנחנו מדברים עם בן או בת הזוג, אנחנו מקיימים שיחה פנימית עם עצמנו. השיחה הזו – הדיאלוג הפנימי – יכולה להשפיע על התוצאה הסופית של השיחה האמתית.

דיאלוג פנימי

בקליניקה שלי, אני פוגש זוגות שמתארים לי מצבים של חוסר הבנה, תסכול, ולעיתים כעס שלא מובנים להם. כאשר אנחנו מתחילים לחקור את המחשבות שהיו להם לפני השיחה, אנחנו מגלים שהשיחה הפנימית שהתרחשה בראשם הייתה זו שיצרה את רוב הרגשות השליליים.


המוח כמכונת הסיפורים האולטימטיבית

המוח שלנו נוטה לספר לנו סיפורים. ברגע שאנחנו חווים סיטואציה מורכבת או מרגישה לא נוחה, כמו קונפליקט זוגי או נושא רגיש, המחשבות שלנו מתחילות להתרוצץ – "הוא תמיד מתעלם ממה שאני אומרת", "היא לא באמת מקשיבה לי", או "אין טעם לדבר על זה כי זה רק יגרום לבעיה גדולה יותר". הסיפורים האלו נבנים על סמך חוויות העבר, פרשנויות ואמונות – והם עלולים להטות את תפיסת המציאות שלנו.

כאשר אנחנו מקיימים דיאלוג פנימי כזה, המילים שאנו אומרים לעצמנו משפיעות ישירות על איך נרגיש במהלך השיחה עצמה. אם המחשבות שלנו הן שליליות, נגיע לשיחה טעונים, מגוננים, ולעיתים אף תוקפניים. לעומת זאת, אם נשנה את הדיאלוג הפנימי למשהו יותר פתוח ומכיל, הסיכוי שננהל שיחה מוצלחת גדל משמעותית.


כשהבעיה היא לא השיחה עצמה, אלא הדיאלוג הפנימי שמקדים אותה

לפני זמן מה, הגיע אליי זוג שטיפלתי בו בקליניקה. הבעל התלונן שהוא נמנע מלפתוח נושאים מסוימים עם אשתו מכיוון שתמיד "מסתיים בוויכוח". במהלך המפגש גילינו שמה שמונע ממנו ליזום שיחה זה לא החשש מהשיחה עצמה, אלא הדיאלוג הפנימי שהוא ניהל לעצמו לפני כן. הוא דמיין את התגובות שלה, העלה תרחישים שליליים בראשו, והגיע למסקנה שאין טעם לנסות.

המוח שלו הפך את המצב לסיפור מורכב, עם התחלה וסוף שהחליטו מראש על אופן התגובה של אשתו. המחשבות האלו, שנשמעו כל כך הגיוניות בראשו, יצרו תחושות של כעס ותסכול לפני השיחה עצמה. המסקנה? הדיאלוג הפנימי יוצר את המציאות הפנימית, והשיחה הופכת להיות רק הוצאה לפועל של תסריט שכבר נכתב.


איך לשנות את הדיאלוג הפנימי ולשפר את התקשורת הזוגית?

כדי לשפר את התקשורת הזוגית, חשוב לעבוד על הדיאלוג הפנימי. הנה כמה צעדים שיכולים לעזור:

  1. זהות את המחשבות שלך: לפני שאתה ניגש לשיחה עם בן או בת הזוג, שאל את עצמך – מה אני חושב על הסיטואציה הזו? האם אני מדמיין תגובה מסוימת מראש? האם אני כבר מחפש את הנקודות שיגרמו לי להרגיש מותקף או לא מובן?

  2. בקר את הסיפור שאתה מספר לעצמך: האם התרחיש שאתה מדמיין הוא מבוסס מציאות או נבנה על בסיס פחדים וחששות? שאל את עצמך – האם אני בטוח שזו התגובה שתתקבל, או שזה פשוט הסיפור שאני רגיל לספר לעצמי?

  3. שנה את הדיאלוג הפנימי שלך: במקום להתחיל שיחה פנימית עם תרחישים שליליים, נסה לדמיין תרחישים חיוביים או ניטרליים. למשל, במקום לחשוב "הוא בטח יכעס", נסה לחשוב "אולי הוא יהיה פתוח להקשיב, ואני אהיה ברור/ה בדבריי". שינוי המחשבות יכול לשנות את התחושות שיגיעו לשיחה.

  4. שתף את בן או בת הזוג בדיאלוג הפנימי שלך: אם אתה מרגיש שהדיאלוג הפנימי שלך משפיע עליך, שווה לשתף בכך את בן או בת הזוג. לדוגמה, לומר "רציתי לדבר על משהו אבל הייתי מוטרד/ת כי דמיינתי איך השיחה תתנהל, וזה הרגיש לי לא טוב". לפעמים השיתוף של התחושות והמחשבות יכול לפתוח את השיחה בצורה חיובית יותר.


התאמה למגוון סוגי זוגיות

כמובן, העקרונות הללו רלוונטיים לכל סוגי הזוגיות – בין אם מדובר בזוגיות מונוגמית, זוגיות להטב"ית או פוליאמורית. בכל סוג קשר, הדיאלוג הפנימי משפיע על איכות התקשורת והיכולת לשמור על קשר בריא ואוהב.


לסיכום: לשנות את הדיאלוג הפנימי כדי לשנות את השיחה החיצונית

הדיאלוג הפנימי שלנו הוא המפתח לתקשורת טובה יותר עם בן או בת הזוג. ברגע שנלמד לזהות את המחשבות המוקדמות שלנו, נוכל לשנות אותן ולהגיע לשיחה בצורה פתוחה וקשובה יותר. זכרו – המילים שאנו אומרים לעצמנו הן לעיתים קרובות חזקות יותר מהמילים שנאמרות בקול.

אני מזמין אתכם/ן לנסות את הטיפים הללו, לבחון את הדיאלוג הפנימי שלכם/ן, ולראות כיצד זה משפיע על השיחות שלכם/ן עם בן או בת הזוג.



0 צפיות0 תגובות

Comments


bottom of page