top of page
תמונת הסופר/תאנונימית

הסוד האפל של זכות הווטו בזוגיות (שלא מדברים עליו)

היו לי לא מעט ויכוחים עם בני הזוג שלי במהלך השנים, אבל אחד מהם חקוק בזיכרוני יותר מכולם. זה היה רגע שבו, לא משנה איך ניסיתי להסביר את עצמי, פשוט לא הייתה לי ברירה – הייתי צריך לומר "לא". לא כי רציתי לפגוע, אלא כי הרגשתי שההסכמה שלי, אם אכפה עליה, תהיה לא אמיתית. העניין הוא שלא מדובר בהסכמה רגשית בלבד. זה היה "לא" שנכפה מתוך ההבנה שהזכות שלי להחליט, פשוט לא הייתה קיימת.

באותו רגע, הבנתי עד כמה זכות הווטו יכולה להיות כל כך הרבה יותר מ"מילת סיסמה" שנאמרת למען כבוד הדדי. היא יכולה להיות אבן נגף, חומת מגן שדווקא מפרידה בין בני זוג במקום לקרב ביניהם. זה רגע בו לא ברור – האם זכות הווטו באמת מגינה עלינו או שהיא פשוט הורסת אותנו?

זכות וטו - יחסים פתוחים

מהי בעצם זכות וטו בזוגיות?

בני זוג רבים נוהגים לשלב את הזכות להטיל וטו בתוך הדינמיקה של קשרם. זכות זו נראית בהתחלה כפתרון טוב – מעין "מנעול" שיעזור לשמור על הגבולות האישיים, על הביטחון הרגשי ועל כיבוד הצרכים של כל צד. אבל איך באמת זה עובד בפועל?

בפשטות, זכות הווטו בזוגיות היא האפשרות של אחד מבני הזוג לומר "לא" למשהו שמאוד חשוב או משמעותי לצד השני – לא מתוך פיקוח או שליטה, אלא מתוך הצורך להרגיש בטוח ונשמע. עם זאת, כשהיא לא נשקלת בצורה כנה ואחראית, היא יכולה לגרום למתח ולעיתים אף לקריסת הקשר.

האם זכות הווטו באמת משרתת אותנו?

הדיון על זכות הווטו בזוגיות הוא לא רק טכני – מדובר במתח עמוק בין אינדיבידואליזם לזוגיות. מצד אחד, כל אחד צריך להרגיש שיש לו את הזכות לשמור על גבולותיו האישיים, ומצד שני – הזוגיות לא אמורה להיות מקום שבו כל אחד חי בנפרד ויכול להפעיל "מנעולים" על השותף שלו. שיחות על הצרכים האישיים תמיד יכולות להוביל לשנאה שקטה או להתמודדות עם רגשות קשים.

ובכל זאת, הרבה פעמים מדובר בהשלכות טהורות של פחד – פחד מהתחייבות, פחד מאובדן שליטה, פחד מהפגיעות שיכולה להיות חלק מההתחייבות ליחס זוגי פתוח. הפחד הזה יכול להפוך את זכות הווטו לכלי של שליטה במקום של שיתוף פעולה והבנה.

ההשלכות של זכות הווטו – מה קורה כשהיא חורגת מהמגבלות שלה?

השלכות של זכות הווטו לא תמיד נוגעות רק למערכת הזוגית עצמה. אחת השאלות שצריך לשאול את עצמנו היא – איך אותה זכות משפיעה על הפרטנרים האחרים, או על המשפחות המעורבות?

אם אני אומר "לא" לבן הזוג שלי בכל פעם שהוא או היא רוצים משהו שקשור באנשים אחרים, איך זה משפיע עליהם? זה לא רק המתח שנוצר עם הזמן – לפעמים זה מוביל לפרדוקס שבו שני בני הזוג נמצאים במצוקה רגשית, והם לא באמת מצליחים לתקשר את הצרכים והרגשות שלהם בצורה כנה. זה יכול להיות גם איום בריאותי – תחושות של חוסר שליטה, מחסור במשאבים רגשיים ומתח.

סוגי וטו: מתי לא אומרים לא?

לא כל "לא" הוא זהה. ישנם סוגים שונים של וטו – מוחלט או חלקי. הוטו מוחלט הוא כאשר אחד מבני הזוג לא מוכן לשמוע אפילו על רעיון מסוים – לדוגמה, "אני לא רוצה שתראה את X, וזה לא משנה מה". זה מונע גמישות, יצירתיות וגידול יחד.

הוטו חלקי, מצד שני, מאפשר יותר מרחב לתמרן – לדוגמה, "אני לא מרגיש בנוח אם תישן עם X, אבל אני לא בעד למנוע את הפגישה איתו". הזוגיות יכולה להיות פתוחה יותר, והגמישות מגדילה את ההבנה הדדית בין הצדדים.

טיפים לתקשורת בונה – איך עושים את זה נכון?

כדי למנוע את הפערים הגדולים שמובילים לשימוש בעקרון הווטו בצורה הרסנית, חשוב לעבוד על תקשורת בונה ומכבדת. הנה כמה טיפים שיכולים לעזור:

  1. השתמשו במשפטי "אני": במקום להאשים את בן הזוג, נסו לדבר על איך אתם מרגישים. למשל, "אני מרגיש לא בנוח כש..." במקום "אתה תמיד עושה לי את זה".

  2. הקשיבו באופן פעיל: נסו להבין את רגשותיו של הצד השני, גם אם זה קשה. אל תמהרו להגיב – אפשר לעשות pause ולהבין את הנקודה של השני.

  3. חפשו פתרונות יצירתיים: במקום לדרוש את מה שאתם רוצים באופן חד-צדדי, נסו למצוא פתרונות שיכולים להתאים לשני הצדדים – פתרונות שלא מעמיקים את המתח אלא בונים שיתוף פעולה.

אז מה עכשיו?

זכות הווטו בזוגיות יכולה להיות כלי חזק – אם משתמשים בו נכון. אבל כשמדובר בזוגיות, כמו בהרבה תחומים אחרים, אם לא נעשה בזה שימוש חכם ומכבד, התוצאה יכולה להיות הרסנית.

אז, שתפו אותי בתגובות: האם נתקלתם בזכות וטו בזוגיות? איך התמודדתם? איך מצאתם את הדרך לשלב את הצרכים האישיים עם הצרכים המשותפים?

צפייה 1תגובה 1

פוסטים קשורים

הצג הכול

1 Comment


Yael samuel
לפני 6 ימים

שלום חבר נפגעתי ושבור לב כשקרה בעיה גדולה מאוד ביני לבין בעלי לפני שבעה חודשים בנישואיי. כל כך נורא שהוא לקח את התיק לבית המשפט לגירושין. הוא אמר שהוא לעולם לא רוצה להישאר איתי שוב ושהוא כבר לא אוהב אותי. אז הוא ארז מהבית וגרם לי ולילדיי לעבור כאבים עזים. ניסיתי בכל האמצעים האפשריים להחזיר אותו, אחרי הרבה תחנונים, אך ללא הועיל. והוא אישר שהוא קיבל החלטה ולא רצה לראות אותי שוב. אז ערב אחד, בדרכי חזרה מהעבודה, פגשתי את חברתי הוותיקה שחיפשה את בעלי. אז הסברתי לה הכל, אז היא אמרה לי שהדרך היחידה שבה אוכל להחזיר את בעלי היא לבקר אצל מטיל כישוף, כי גם היא באמת עשתה את זה. אז אף פעם לא האמנתי בקסם, אבל לא…

Like
bottom of page