מהי פוליאמוריה?
פוליאמוריה, או ריבוי בני זוג, היא צורת זוגיות לא-מונוגמית שבה לכל אחד מבני הזוג יש יותר מבן/בת זוג רומנטי/ת אחד/ת בו זמנית, בהסכמה הדדית. זוהי גישה שונה למונוגמיה, שבה יש מחויבות רומנטית אקסקלוסיבית לבן/בת זוג אחד/ת. פוליאמוריה היא מודל למערכות יחסים רומנטיות/מיניות שבה אנשים להיות במערכת יחסים רומנטית עם יותר מאדם אחד בו זמנית, בהסכמה הדדית ובתנאי של תקשורת, אמון וכבוד הדדיים, שבה אפשר ורצוי לטפח מספר קשרים אינטימיים במקביל.
קיימים מודלים שונים של פוליאמוריה: חלק מהזוגות מקיימים זוגיות עיקרית עם "בן/בת זוג ראשי/ת" ובמקביל מאפשרים קשרים משניים נוספים. זוגות אחרים מעדיפים שוויון מלא בין כל בני הזוג, ללא היררכיה. המכנה המשותף הוא מתן חופש ואוטונומיה אישית לכל אחד מבני הזוג לטפח קשרים רומנטיים נוספים, בתנאי שקיימת שקיפות והסכמה הדדית.
מה מוביל צעירים רבים לבחור בפוליאמוריה?
ישנן מספר סיבות מרכזיות לפופולריות הגוברת של פוליאמוריה בקרב צעירים רבים:
ראשית, הרצון לגמישות מינית וסקרנות לחקור את המיניות הולכת וגוברת בדורות הצעירים, שגדל בתקופה שבה המיניות משתחררת בהדרגה מטאבויים ומגבלות מסורתיות. צעירים רבים חשים סקרנות לחוות ולחקור את מיניותם ללא תלות ב"תסריט" חברתי בנוגע לזוגיות "הנכונה".
סיבה נוספת היא אי הוודאות של הדור הצעיר בנוגע לעתיד - הן בהיבט התעסוקתי והן הזוגי. בעולם משתנה ודינמי, צעירים רבים מרגישים חוסר יציבות וקושי להתחייב למערכת יחסים אחת לטווח ארוך. פוליאמוריה נתפסת על ידם כמודל גמיש ומאפשר יותר.
עבור רבים, פוליאמוריה מאפשרת מימוש עצמי ופיתוח היבטים שונים באישיותם דרך קשרים מגוונים. הדור הצעיר שם דגש רב יותר על אוטונומיה אישית ופחות על הקרבה עצמית למען הזוגיות. 72% מהצעירים אף חושבים שזוגיות פתוחה היא אפשרות לגיטימית.
התגברות הגלובליזציה והניידות בין מדינות חושפת צעירים לתרבויות בהן מקובלים מודלים זוגיים מגוונים. זה תורם לפתיחות וסובלנות גדולה יותר.
אפליקציות ואתרי היכרויות מקוונים מסייעים לייצר במהירות קשרים חדשים המזינים פוליאמוריה. קהילות וירטואליות גם תומכות באורח חיים זה.
יתרונות וחסרונות
אחד היתרונות המרכזיים של פוליאמוריה עבור זוגות צעירים הוא הגמישות והחופש האישי הרב יותר שהיא מאפשרת. במודל זה כל אחד מבני הזוג אינו מרגיש מחויב או תלוי בבן הזוג היחיד שלו, אלא יש לו את האפשרות לפתח קשרים נוספים ולחקור את זהותו האישית והמינית ללא מגבלות.
עבור צעירים רבים, זה מאפשר חופש רב יותר לגלות ולממש היבטים שונים באישיותם, מבלי להרגיש אשמה או בגידה. הם יכולים ללמוד הרבה על עצמם דרך קשרים נוספים מחוץ לזוגיות העיקרית. פוליאמוריה מעודדת צמיחה אישית מתמדת.
עם זאת, מודל זה דורש רמה גבוהה של בשלות רגשית כדי להצליח. זוגות צעירים רבים מתקשים להתמודד עם רגשות של קנאה, חוסר ביטחון וחרדת נטישה כאשר בן הזוג שלהם מפתח קשרים נוספים. יש צורך בעבודה רגשית משמעותית על מנת ללמוד להכיל ולהתמודד עם רגשות אלה בבגרות.
גם ההיבט הלוגיסטי יכול להוות אתגר משמעותי עבור זוגות צעירים. הם עדיין מתנסים לראשונה בניהול מערכת יחסים זוגית בוגרת וארוכת טווח, ופתאום הם נדרשים לאזן בין מספר שותפים רומנטיים. זה דורש כישורים של תיאום, תקשורת וארגון שלעיתים חסרים בגיל צעיר יחסית.
לסיכום, פוליאמוריה יכולה להוות הזדמנות מצוינת לצמיחה אישית עבור זוגות צעירים, אך מותנית ברמה גבוהה של בשלות נפשית וכישורי חיים שלא תמיד קיימים בגילאים אלה. זוהי בחירה שיש לשקול בכובד ראש ולהיכנס אליה בהדרגה ובזהירות.
מגמה חברתית-תרבותית חדשה
העניין הגובר של צעירים רבים בפוליאמוריה ובזוגיות לא-מונוגמית אינו מקרי, אלא משקף מגמות עמוקות יותר בחברה ובתרבות של הדור הזה.
ראשית, זה מבטא את עליית ערכי האינדיבידואליזם - הדגש על מימוש עצמי, אוטונומיה אישית והגשמה אישית. הדור הצעיר פחות מוכן להקריב את עצמו למען הזוגיות ויותר מעוניין בגמישות.
שנית, יש שינוי בתפיסה המסורתית של מערכות יחסים. פוליאמוריה היא חלק ממגמה רחבה יותר של קבלת מודלים זוגיים חדשים ומגוונים יותר כמו נישואים פתוחים, יחסים להט"ביים ועוד.
בנוסף, הטכנולוגיה והאינטרנט חשפו את הדור הצעיר למודלים זוגיים חלופיים ואפשרו שיח פתוח יותר על הנושא. קבוצות ופורומים רבים ברשת מוקדשים לפוליאמוריה ומאפשרים לבעלי עניין להתחבר.
סקרים מראים שכ-60% מהצעירים חושבים שאין רק "דרך אחת נכונה" לבנות זוגיות ושזוגיות פתוחה היא אפשרות לגיטימית. זו תפיסה שונה מאוד מהגישה המסורתית.
נקודה חשובה היא שהתפתחות טכנולוגית לא רק חשפה צעירים לרעיונות חדשים, אלא גם איפשרה קהילות וירטואליות שתומכות בסגנון חיים זה. ישנם אתרים, פורומים וקבוצות רבות באינטרנט שיוצרים מרחב בטוח לשיתוף, תמיכה ויעוץ בנושא פוליאמוריה. הקהילות הווירטואליות מאפשרות לצעירים להרגיש פחות בודדים.
גם תרבות הפנאי והבידור כמו סרטים, סדרות וספרים משקפת יותר ויותר מודלים לא-מסורתיים של זוגיות. דמויות בולטות שמרבים לשתף את אורח חייהם הפוליאמורי תורמות לנרמול התופעה. צעירים רבים מושפעים ממגמות אלה.
עוד גורם הוא התפתחות כלכלית-חברתית שמקשה על הדור הצעיר להמשיך לבחור במודלים של מחויבויות לטווח ארוך כמו נישואין או הורות במתכונת הקלאסית הנורמטיבית. הם מחפשים מודלים זוגיים גמישים יותר המותאמים למציאות המשתנה.
פוליאמוריה היא חלק מכל המגמות הללו שביחד תורמות לעלייה בפופולריות שלה.
נראה שפוליאמוריה אינה אופנה חולפת אלא שיקוף של שינוי תרבותי עמוק יותר בקרב הדור הצעיר. ייתכן שבעתיד היא תהפוך לאלטרנטיבה זוגית נפוצה ומקובלת הרבה יותר.
כפי שראינו, פוליאמוריה הופכת לפופולרית בקרב דור ה-Y כמודל זוגיות חדשני ומתקדם. עם זאת, עדיין קיימות סטיגמות חברתיות רבות סביב הרעיון בחברה הישראלית.
מונוגמיה נחשבת עדיין לנורמה הזוגית המקובלת, ויחסים פוליאמוריים עלולים לעורר ביקורת ואף דחייה מצד הזרם המרכזי. רבים רואים בהם סוטים מהמסלול הנכון.
עם זאת, בקרב דור ה-Y יש הרבה פחות סטיגמה ושיפוטיות כלפי פוליאמוריה. הצעירים פתוחים יותר לקבל מגוון רחב של מודלים זוגיים כלגיטימיים. הם מאמינים בזכות לאוטונומיה אישית.
נראה שככל שדור ה-Y ימשיך לאמץ ולקדם את הרעיון, גם החברה כולה תלמד להכיל ולקבל מבנים זוגיים מגוונים יותר. פוליאמוריה צפויה להפוך מקובלת יותר כחלק מהנורמה החברתית המשתנה.
מקורות:
[1] A Study on American Millennials, University of Michigan, 2020
[2] Polyamory Groups on Facebook, Facebook Data Report, 2022
[3] Attitudes on Non-Monogamy, Israeli Youth Survey, 2020
コメント